Laboratuvar Pırlanta Ve Doğal Pırlanta Arasındaki Farklar Nelerdir?

Değerli Ziyaretçimiz;

Bu bölümde bize laboratuvar pırlanta hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını ve laboratuvar pırlantanın ne olduğunu yada ne olmadığını size en basit şekilde anlatmaya çalışacağız.

1- Sitenizde kullandığınız pırlantalar doğal pırlanta mı, laboratuvar pırlanta mı?

My Diamond, Türkiye Cumhuriyeti İstanbul Valiliği tarafından verilen Kuyum Yetki Belgesine sahiptir. Öncelikle Kuyum Yetki Belgesi olmayan firmalardan pırlanta yada mücevher alırken size dikkatli olmanızı öneriyoruz. My Diamond olarak kurulduğu günden bugüne kadar, sadece yüzde yüz doğal pırlanta ve doğal renkli taşlar kullanıyoruz.

2- Laboratuvar pırlanta nedir ne değildir?

Öncelikle size internette laboratuvar pırlanta ile doğal pırlanta arasında bir fark olmadığını ve boşuna doğal pırlantaya çok para ödemenin yanlış olduğu empoze edilmeye çalışılmaktadır.

Şimdi size anlatacaklarımız sadece ve sadece gerçekleri yansıtmaktadır. Anlattığımız bu bilgilerin yanlış, yalan, yetersiz olduğunu iddia eden laboratuvar pırlanta satıcıları çıkacaktır. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, anlattıklarımızın aksini ispat etmesini isteyerek yada direk yanından bizi arayarak söylediklerimizin doğruluğunu teyit edebilirsiniz.

Doğal pırlanta fiyatları tüm Dünya’da Rapaport denilen borsa kuruluşu tarafından en küçüğünden en büyüğüne belirlenmektedir.

Bu linkten görebilirsiniz: https://rapaport.com/

Oysa Laboratuvar pırlantanın piyasa fiyatını belirleyen Dünyada hiç bir kuruluş yoktur. Bu şu anlama gelmektedir; Örneğin 0.30 karat D renk VS berraklığında bir pırlantanın borsada bir satış fiyatı vardır. Kısaca Uluslararası sertifikalı pırlanta yüzüğünüzü bir gün satmak isterseniz, piyasa şartlarına göre bir miktar zararına yüzde yüz kesin satabilirsiniz.

Şimdi gelelim laboratuvar pırlantaya! Laboratuvar pırlantanın bir borsası olmadığı için, ikinci el satış fiyatı da sıfırdır. Örneğin, Dünya'da gümüşün, altın, bakırın hatta nikelin bile bir borsası bulunmaktadır. Borsa olması şu anlama geliyor; değerli bir madenin fiyatlaması Dünya'daki talep ve arz ilişkisine dayanır. Şimdi siz bir Laboratuvar pırlanta aldığınızda fiyatlamasını Borsası olmadığına göre neye göre kıyaslayacaksınız. Örnek vermek gerekirse, doğal bir pırlatanın Uluslararası sertifikası varsa alış değeri bellidir. Kuyum firmaları aldıkları bu değerin üzerine kendi satış politikaları gereği belli bir miktar kar koyar ve mücevher haline getirir, bunu da son tüketiciye satar. Laboratuvar pırlantada birçok farklı üretim yapan Dünya'da firma vardır. Bu firmalar belli bir Borsa fiyatı içinde hareket etmedikleri için, belirledikleri satış fiyatları rastgeledir. Bu şu anlama gelir; satın aldığınız Laboratuvar pırlantayı satmak istediğinizde eğer alıcısı çıkarsa ki bu muhtemelen çok zor olacaktır, tamamen alcının insafına kalmışsınızdır. Bunu anlamanın en kolay yolu şudur. Laboratuvar pırlantalı bir yüzük almadan önce yüzüğün gramını ve üzerindeki Laboratuvar pırlantanın karatını sorup öğrendikten sonra, herhangi bir kuyumcuya gidip şu özelliklerde Laboratuvar pırlanta bir yüzüğüm var. Kaça alırsınız diye sorun.

Göreceksiniz ki tüm kuyumcular, biz Laboratuvar pırlanta almıyoruz, taşı çıkartıp, kaç gram altın geliyorsa hurda olarak onu alabiliriz diye cevap vereceklerdir.

Şimdi kendinize şu soruyu sorun. Kuyum sektöründe pazar değeri ve yatırım değeri sıfır olan, Laboratuvar pırlanta mı takmak istersiniz? 

Yoksa yüzde yüz doğal, ömür boyu kullanacağınız, piyasa değeri ve uzun vadede yatırım değeri olan bir doğal pırlanta mı mantıklıdır. Buna siz karar vereceksiniz.